Kuruluşunun 15. yılını kutlayan Kardeş Türküler, tam da baharın ruhuna uygun bir albümle çıktı dinleyicinin karşısına. Barışa, kardeşliğe, baharın sevincine ve çocuk saflığına en çok ihtiyacımız olan şu günlerde, Kardeş Türküler, 'Çocuk haklıymış meğer!' diyor. Albümle eşzamanlı olarak, grubun 15 yıllık öyküsünü anlatan bir de kitap yayımlandı.
Şarkı doğru söylüyor, 'her kavganın ardından barışmasını bilendir çocuk'. Merakına dizgin vuramayan, 'Kral çıplak!' deyiveren... En karanlık odalara kırların ışıltısını ancak çocuklar getirebilir. Bizse, onları susturmanın bir yolunu buluruz mutlaka. Sus, konuşma! Birgün kendimizi yenebilirsek eğer, şöyle deriz: "Çocuk haklıymış meğer!" Çocuklar haklıdır çoğu zaman. Zamanın ruhunu, olmuşu, olacağı, fıtratın dilini sezer onlar çünkü o güçlü yürekleriye ve apaçık zihinleriyle. Kardeş Türküler'in yeni albümü Çocuk(H)Aklı'yı dinlerken en çok bunları düşüneceksiniz. Belki bir vicdan sızısıyla....
Kardeş Türküler, Doğu, Vizontele, Hemâvâz, Vizontele Tuuba, Bahar albümleriyle birlikte yaşama ve özgürlükler konusundaki hassasiyetlerini yansıtan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) Kardeş Türküler'in yeni albümü 'Çocuk (H)Aklı...' önceki gün çıktı. Taksim'deki Cezayir Restaurant'ta bir basın toplantısı düzenleyen grup, canlı performans eşliğinde albümdeki şarkıları ve onların hikâyesini anlattı. Müzik direktörlüğünü Arto Tunçboyacıyan'ın yaptığı albümde grubun önceki çalışmalarından farklı olarak derleme değil, özgün besteler ağırlıkta.
Yirmi yıla yakın süredir yaşadığımız coğrafyanın farklı dillerini ve müziklerini sunan Kardeş Türküler, hem bulunduğumuz toprakların çocuklarına dair şarkıların yorumlanması hem de çocukların önyargısız bakış açısının sahiplenilmesi anlamında albüme Çocuk (H)Aklı adını vermiş. Düşmanlık nedir bilmeyen çocuklar gibi şarkılarında başka seslere kulak veren Kardeş Türküler, 'büyüklerin' düşüncelerine akıl sır erdirmeme, hayalleri kabul etme ve onları gerçek kılma konusunda kararlı görünüyor. Yeni albümlerinin repertuarı, geniş bir coğrafyayı içine alıyor. Grup üyeleri, şarkıları şöyle özetliyor: "1-0', 'Yoyo', 'Nazar', 'Haydo' şarkılarında çocuklar hakkında unutulmaması gereken hikâyeler anlattık. 'Derdo Derdo', 'Daymohk', 'Güldaniyem' ile Ortadoğu'da, Kafkasya'da ve Balkanlar'da yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalanların hasretini, hüznünü, sitemini dile getirmek istedik. 'Qewlê Kofa', her ne kadar Ezidi ritüellerini yansıtıyor olsa da, bu ilahiyle Ezidilerin bu topraklardan göçü ile eksilen yanımızı ifade etmeye çalıştık. Geleneksel bir horon havası olan 'Oi Oi!' türküsünü Karadeniz'in derelerinin gürül gürül akması için söyledik: Dinle dere sesini/ Sanki bir şey der gibi/ Akardı gürül gürül/ Şimdi oldi çöl gibi..."
Albümün müzik direktörü Arto Tunçboyacıyan, "Herkesin içindeki çocuksuluğu yakalayacak belki bu şarkılar." diyor. Hrant Dink'in ölümünün ardından gerçekleştirilen bir anma gecesinde tanışan Kardeş Türküler ve Arto Tunçboyacıyan, birlikte çalışma kararı vererek yeni albümü ortaya çıkarmışlar. Güneşim Rıza, 1-0, Oi Oi! (İki Ayak Horon), Yolculuk, Sevdayla Uslandı Gönlüm, Derdo Derdo, Zamanın Bahçesinde, Daymokh, Nazar, Yoyo, Güldaniyem Haydo, Öcü, Zere Zer, Qewle Kofa ve Herkes Kendi Gördüğüne Doğru Der Ya adlı 16 şarkının bulunduğu albüm, Kalan Müzik etiketiyle çıktı. BGST Yayınları Kardeş Türküler'in 15. yılı anısına Türkçe, Kürtçe ve Ermenice bilgilerin yer aldığı bir de kitap hazırladı. Kitapta grubun projeleri, bugünlere nasıl geldikleri ve ilk konserlerinden önemli bilgiler yer alıyor. (212 512 35 13)
|